Skip to content

Koşer kuralları

March 29, 2011

Kashrut kuralları kompleks olup uygulanabilirliği değişkendir. Kashrut’ta yer alan maddelere bakılacak olursa ortaya çok değişik gıda alanlarına ait uygulamalar çıkar. Kashrut uygulamalarında kırmızı et kaynağı olarak geviş getiren hayvanlar gösterilmiştir. Aynı şekilde yenilebilir kanatlı hayvanlar tavuk, hindi, ördek ve kaz olarak bildirilirken pulları kolay çıkartılabilen balıkların tüketimi serbest bırakılmıştır. Kabuklu deniz ürünlerinin tüketimi ise yasaklanmıştır. Dumanlanmış ve ileri işlenmiş balık ürünlerinin tüketimi serbest bırakılırken et ve balığın bir arada tüketimi yasaklanmıştır.Kashrut’ta kesim uygulamaları çeşitlilik gösterir. İlk uygulama Shechita olarak bilinir. Buna göre hem geviş getiren hem de kanatlı hayvanların eti ancak trachea ve oesophagusundan geçecek bir kesitle kanı iyice akıtıldıktan sonra yenilebilir. İkinci uygulama Bedika olarak yer alır ve post mortem (kesim sonrası) bir kontrol olmadan tüketime sunulamaz. Hastalıklı hayvanın etinin yenmesi ne şekilde olursa olsun yasaklanmıştır. Glatt Kosher, yaygın açlık koşulu gibi istisnai durumlarda organlarında hastalık bulunan hayvanın yenmesi için esneklik sağlayan uygulamaları içerir. Uygulamalar arasında yenilebilir et parçalarını tanımlayan uygulamalar bütünü Nikkur olarak tanımlanır. Etten ayrılması gereken damar, sinir ve lenf dokularını tanımlar. Buna göre hayvanın kanının tüketimi de haramdır.    Tevrat et ve süt ürünlerinin bir arada tüketimini de yasaklar. Buna göre, süt ve etin herhangi bir şekilde bir arada pişirilmesi, bu şekilde pişirilmiş ürünlerin yenilmesi, et için kullanılan kaplarda süt ürünü pişirilmesi, her iki ürüne ait bulaşıkların bir arada yıkanması yasak ve haramdır. Kashrut uygulamalarında eti yenilebilir olarak geçmeyen kuşların yumurtaları ve balık yumurtaları (havyar) kosher değildir. Üstünde kan lekesi olan yumurtaların tüketimi haramdır. Emülsifikasyon ajanları ve aroma vericiler elde edildikleri kaynağa göre kosher tanımına alınırlar. Krema ve dolgu malzemeleriyle, süs malzemeleri koshere uygun olmalıdır. Süt ve ürünlerinde kosher bir hayvandan elde edilmesi ayrıca koshere uygun ortamlarda hazırlanması koşulu aranır. Yumuşak peynirler ve kültür ile aroma maddeleri içeren peynirler kosher değildir. Bunlarda ancak pişirme işlemi uygulanırsa kosher olabilir. Şarap ve üzüm ürünlerinde kullanılan kaplar koshere uygun olmalıdır.

From → Haber

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: